![](/media/lib/304/n-pekany-42b74873af18ae0d12e488c0e91a0900.jpg)
Prozdrowotna garstka
23 marca 2018, 12:53Zjadanie 4,2 dag orzechów pekan dziennie chroni dorosłych przed chorobą sercowo-naczyniową i cukrzycą typu 2.
![](/media/lib/373/n-dieta-ketogeniczna-0817f8c24470cb4336eed52411b16f7d.jpg)
Wirus grypy nie lubi diety ketogenicznej
18 listopada 2019, 11:41Wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna nie służy wirusowi grypy - donoszą specjaliści z Uniwersytetu Yale. Podczas testów Amerykanie wykazali, że myszy karmione taką paszą lepiej radzą sobie ze zwalczaniem wirusa grypy niż myszy z grupy wysokowęglowodanowej.
![](/media/lib/44/klocki-jak-skan-e3fa49432a08108a65ceeca74d9113d0.jpg)
Mózg poradził sobie sam
15 października 2009, 15:00Specjaliści z Mayo Clinic dokonali tyleż przełomowego, co przypadkowego odkrycia w zakresie choroby Alzheimera. Stwierdzili, że aktywowanie komórek mikrogleju, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej, za pomocą interleukiny 6 (IL-6) powoduje usunięcie z neuronów blaszek amyloidowych. Amerykanie spodziewali się czegoś dokładnie odwrotnego: zaostrzenia choroby przez stan zapalny (FASEB Journal).
![](/media/lib/46/serce-ad7bf52e2d45e458b40bfaf57b9deef8.jpg)
Uszkodzone serce lepiej pracuje na tłuszczach
5 maja 2011, 13:12Wbrew temu, co dotąd powtarzano, wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie tłuszczów w diecie chorych z niewydolnością serca wcale nie musi być korzystne. Wyniki studium zespołu z Case Western Reserve University pokazują, że dieta wysokotłuszczowa poprawia działanie mechaniczne serca, czyli jego zdolność pompującą.
![](/media/lib/119/n-pekniecia-841cb78148a2e1bfda15e129247531e8.jpg)
Sygnał elektryczny przed rozpadem
14 czerwca 2012, 06:01Kilka sekund przez pęknięciem i ześlizgiwaniem w ściśle upakowanych proszkach pojawiają się sygnały elektryczne o napięciu nawet 500 woltów. Naukowcy uważają, że można by je monitorować, uzyskując w ten sposób systemy ostrzegania przed trzęsieniami ziemi czy usterkami dotyczącymi ceramicznych elementów silników.
![](/media/lib/189/n-zel-z-komorkami-be0d08984499113eb7471c3a39498aee.jpg)
Żel do wyciskania zębów
6 marca 2014, 13:01Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda opracowali kurczący się żel, który ściskając niewyspecjalizowane komórki, przekształca je w komórki tworzące zęby.
![](/media/lib/220/n-rysunki-31748c3619ac5814a0c2093eba11902e.jpg)
Niespodziewane powiązania móżdżku z kreatywnością
1 czerwca 2015, 11:52Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda odkryli związek między twórczym rozwiązywaniem problemów a nasiloną aktywnością w móżdżku, struktury kojarzonej raczej z utrzymywaniem równowagi.
![](/media/lib/243/n-geobacter-sulfurreducens-e15a495b5425483e29310e5904adc42c.jpg)
Bakteryjna nanotechnologia bije ludzką na głowę
25 marca 2016, 10:59Odkryte przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego Michigan bakteryjne włókna białkowe (pilusy) przewodzą ładunki elektryczne z prędkością wystarczającą do zasilania nanotechnologii wyprodukowanych przez ludzi.
![](/media/lib/284/n-produkty-bogate-we-flawonoidy-2277d136037fe37278373b7938acd462.jpg)
Dieta sprzężona z mikrobiomem reguluje układ odpornościowy, by radził sobie z grypą
4 sierpnia 2017, 11:14Pewne bakterie mikrobiomu rozkładają flawonoidy do składnika, który pomaga kontrolować układ odpornościowy i zapobiegać spustoszeniom związanym z grypą.
![C. elegans](/media/lib/213/n-c_elegans-4de218f488f7d44dd4592b2f2846e2f1.jpg)
Antybiotyk minocyklina wydłuża życie, bo kontroluje tempo produkcji białek w rybosomie
29 listopada 2018, 13:04Antybiotyk minocyklina może chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi w czasie starzenia.